modulaire bank Topform
woensdag 13 maart 2019 | advies

Wat is een lichtplan en waar let je op?

Een lichtplan maken, je hoort dit momenteel regelmatig voorbij komen in bijvoorbeeld woonprogramma’s. Waarom zou je een lichtplan maken en hoe pak je dat aan?

Lampen zijn allesbepalend voor sfeer in je woonkamer. Te hard licht maakt het ongezellig, te weinig verlichting is onpraktisch omdat het te donker blijft. Om de verlichting een beetje goed te verdelen is het dus handig een lichtplan te maken. Een lichtplan is een ontwerp waarop te zien is hoe de indeling van de lampen is.

We raden aan een plattegrond op schaal van je woonkamer te gebruiken. Misschien is het mogelijk de plattegrond die je hebt gekregen bij de koop van je huis te kopiëren of zelf een schets op schaal te maken. Lampen in je woonkamer hebben verschillende functies.

Je hebt verlichting voor activiteiten en voor sfeer:

  • Basisverlichting – Fel licht, bedoeld om snel even aan te zetten, maar niet aan te houden. Een grote lamp voor de thuiskomst bijvoorbeeld.
  • Sfeerverlichting – Het woord zegt het al. Deze verlichting zorgt door sfeer. Het licht is zacht, warm en wat diffuus.
  • Functionele verlichting – dit is heel praktische verlichting met een bepaald doel. Denk aan een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • Accentverlichting – Wil je iets ‘in de schijnwerpers’ zetten? Denk aan een schilderij of een fotocollage aan de muur. Dan gebruik je daarvoor een lampje die dit ‘accent’ in je interieur verlicht.

Bedenk waar je in je kamer welke soort verlichting wilt. Wanneer je de verlichting op je plattegrond intekent, zorg er dan voor dat er overlap zit in de lichtcirkels, zodat het evenwichtig wordt verdeeld. Denk ook aan de optie tot dimmers. Op die manier kun je een lamp voor zowel sfeer als functionaliteit gebruiken.

Topform heeft ook lampen in de collectie. Wij dragen graag mee aan de sfeer in jouw huis. Ben je op zoek naar een design lamp, dan hebben we de stijlvolle hanglamp Moondrop in de collectie. Deze is ook prachtig als set.

Een echte eyecatcher is ook onze vloerlamp Diga. Met een metalen frame waarin een opvallend hanglampje te vinden is met een linnen snoer, heb je een prachtig item aan je interieur toegevoegd.

Ben je op zoek naar nieuwe lampen of advies daarover? Je bent met je vragen welkom bij Topform, andermans interieur is onze passie. Bekijk hier waar onze dealers zijn.

vind een dealer

Eettafels

Eettafels die uitnodigen om aan te schuiven. Voor inspirerende werksessies en bijzondere gesprekken. Geheel naar jouw wensen samen te stellen.